Training Infant Mental Health (IMH)

- Het jonge kind in context -

De basis van Infant Mental Health (IMH) en het toepassen van IMH in het werkveld.

Ieder mens ontwikkelt zich binnen een affectieve relatie en dat begint al in de baarmoeder. Jonge kinderen zijn volledig afhankelijk van hun ouders (verzorgers) en de systemen waarin zij opgroeien en leven.

De aard van vroege interacties tussen het jonge kind en de ouder, zo blijkt uit tal van onderzoeken, bepaalt in hoge mate de wijze waarop genetische en constitutionele factoren in de ontwikkeling en het gedrag tot uiting komen. Hoe beter de kwaliteit van de relatie met de ouders (verzorgers), hoe beter het kind beschermd is tegen moeilijkheden in het leven en tegen mogelijke psychopathologie.

Kennis over de wijze waarop het jonge brein zich ontwikkelt, onder invloed van ervaring en interactie met de omgeving, biedt perspectieven voor diagnostiek en interventies.

Zeer jonge kinderen en hun ouders vragen om een specifieke, systemische benadering en houding van de professional die ouders en kind met respect voor de dyade dan wel de triade tegemoet treedt. De Infant Mental Health visie sluit hierbij aan. (DAIMH)

In de basistraining vindt kennisoverdracht op verschillende manieren plaats: literatuurstudie, presentaties, filmmateriaal, discussie en behandeling van de door deelnemers ingebrachte casuïstiek.

Onderwerpen basistraining Infant Mental Health (IMH)

 • De basis van de Infant Mental Health (IMH) visie.
 • Ontwikkeling van het jonge kind in de context waarin het opgroeit.
 • Zwangerschap.
 • Regulatie.
 • Hechting.
 • Integreren van Infant Mental Health (IMH) in de werksetting.

Docenten

De Jonge Kind Academie organiseert sinds 2016 verschillende IMH-trainingen (basis) en opleidingen (tot IMH- consulent en specialist) onder leiding van Petra Holtkamp. Samen met een team van docenten, werkzaam binnen ’t Kabouterhuis, zorgen zij voor een training/opleiding die aansluit op de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Al onze docenten hebben jarenlange (behandel)ervaring met de allerjongste kinderen en hun gezinnen. Ons doel is om zo breed mogelijk in de keten op te leiden (in gemixte groepen of in-company), zodat voor alle partijen rondom het jonge kind een systemische benadering en houding vanuit de IMH-visie vanzelfsprekend wordt. 

Voor wie

Professionals die werken met jonge kinderen, hun ouders en/of zwangeren. Zoals ouder- en kindadviseurs, medewerkers van wijkteams, het CJG, jeugdhulpverleners, verloskundigen, kinderverpleegkundigen,  kraamverzorgers, jeugdartsen, kinderartsen, logopedisten, orthopedagogen, fysio- en ergotherapeuten, voedingsdeskundigen en pedagogisch coaches in de kinderopvang

Leerdoel

 • In de IMH-basistraining leer je aan de hand van theorie en concrete casuïstiek de IMH-visie in te zetten bij het signaleren, screenen en het begeleiden van problemen bij jonge kinderen en hun ouders.
 • Je vergroot je kennis over de vroege ontwikkeling van kinderen, het belang van relaties die kinderen aangaan en hoe je als professional kunt bijdragen aan integrale zorg en goede samenwerking rondom het jonge kind.
 • De training richt zich op wat jij vanuit jouw vakgebied en organisatie kunt doen om bij te dragen aan het versterken van de ouder-kind interactie. 

Trainingsdata

IMH-basistraining start september 2024
Dag 1: do 26 sep 2024 | 09.30-16.30 uur
Dag 2: do 10 okt 2024 | 09.30-16.30 uur
SCHRIJF JE IN

Liever in-company?
Regelmatig organiseren we IMH (basis)trainingen en opleidingen in-company. Op maat en op een moment en locatie naar wens van de opdrachtgever. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een aanbod op maat.

Praktische informatie

 • De training is twee dagen. Anderhalve dag theorie en een halve dag waarin de deelnemers onder begeleiding van de docenten met concrete casuïstiek uit hun eigen praktijk aan de slag gaan.
 • Naast de lesuren moeten deelnemers tijd reserveren voor literatuurstudie ter voorbereiding.
 • De training is in Amsterdam op locatie van ‘t Kabouterhuis (Amsteldijk 198).
 • De kosten zijn € 594 per deelnemer, inclusief lunch.
 • Deze training is geaccrediteerd bij Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG). Deze punten zijn ook geldig voor professionals die zijn ingeschreven bij SKJ. 

Een training of opleiding in-company en op maat

Het is ook mogelijk om deze basistraining in-company te organiseren. De wens van de opdrachtgever staat centraal. De training kan bijvoorbeeld ook korter of juist langer voor meer verdieping. Een IMH-consulenten en/of -specialistenopleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Ook voor andere onderwerpen op het gebied van het jonge kind kun je bij ons terecht. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een aanbod op maat.

Meer informatie en aanvragen offerte

Vrijblijvend meer informatie of een offerte ontvangen? Het team van de Jonge Kind Academie helpt je graag. Neem telefonisch, per mail of via het contactformulier contact met ons op.